Пятница, 2024-04-19, 23:58 | RSS | Приветствую Вас Гость
Главная | Регистрация | Вход
Кошториси


Меню
Форма входа
Категории раздела
Новини [24]
Цікаві нововведення [3]
Економічний аналіз [4]
Обзор [1]
Статті [11]
Будівництво [5]
Поиск
Друзья сайта
  • Словарик для строителя
  • Цікаве
    Главы и затраты, включаемые в сводный сметный расчет
    Договорная цена
    Затраты на зимнее удорожание
    Затраты по Главе 8. Временные здания и сооружения
    Мебель из ротанга для дачи
    Сводный сметный расчет стоимости строительства
    Порядок составления объектных смет ОС
    Порядок учета стоимости оборудования в составе инвесторской документации
    Затраты по сборке и размещению немонтируемого оборудования, мебели и инвентаря
    Локальная смета на приобретение оборудования (типовая форма № 5)
    Статистика

    Поиск

     › 
     › 
     › 
    Економічна рента. Дохід. Ціна землі


    Економічна рента. Дохід. Ціна землі
    19:05
    Дохід фактора виробництва може бути розділений на два складових елементи: трансфертний дохід і економічну ренту. Відносна частка кожного з цих елементів залежить від еластичності і пропозиції даного фактора.

    Трансфертний дохід (перерахування заробітної плати) – це дохід, який повинен отримувати даний фактор виробництва, щоб запобігти переходу його в іншу сферу зайнятості.

    Радимо прочитати про історію становлення поняття рента у статті "Земельна рента. Історія становлення. Ціна землі."

    Економічна рента кошторис дохід

    Економічна рента – це перевищення оплати фактора виробництва над трансфертним доходом. Вона дорівнює площі між кривою пропозиції факторі і ціною фактора. Дохід, який привертає переміщення (трансферт) нових працівників у галузь, і є трансфертний дохід. Але працівники, які вже знаходяться в галузі, отримують і економічну ренту: тепер вони отримують більше, ніж мінімум, необхідний для простого утримання їх у галузі [Башнянин Г.І. Політична економія: підручник: Загальна економічна теорія; Спеціальна економічна теорія. – К.:2002.].

    Чим менше еластичність пропозиції праці, тим більше пропорція економічної ренти, бо чим більше збільшення ставки заробітної плати необхідно для залучення нових працівників в галузь, тим більше розмір ренти для працівників, що вже знаходяться у галузі. Якщо еластичність кривої пропозиції праці дорівнює нулю, весь дохід працівників у галузі складається з ренти. Цей випадок характерний для унікального працівника, що володіє особливим талантом (наприклад, кінозірка, письменник зі світовим ім’ям, вчений). У такому разі його дохід визначається головним чином попитом і складається виключно з економічної ренти. Чим популярніший (необхідний) цей працівник, тим вище (праворуч) розташовується крива попиту, тим більший дохід він отримує. Але якщо «популярність» падає, то й дохід такого працівника сходить нанівець. У такій ситуації навіть його резюме не дасть гарантій трудоустройства.

    Якщо еластичність кривої, навпаки, абсолютна, то працівники в галузі не отримують ніякої економічної ренти, а весь їх дохід дорівнює трансфертному.
    Якщо еластичність пропозиції праці висока, то частка ренти мала, а трансфертного доходу велика. У такому випадку навіть невелике зниження ставки заробітної плати змусить деяких працівників покинути галузь, щоб шукати зайнятість в іншому місці. Якщо еластичність пропозиції праці, навпаки, висока, то лише значне зниження ставки заробітної плати зможе змусити деяких працівників покинути галузь.

    Далі радимо дізнатися про Абсолютну земельну ренту та монопольну ренту.
    Категория: Статті | Просмотров: 2247 | | Теги: трансфер, дохід, монополія, кадастр, рента, економика, Земля Рейтинг: 0.0/ 5 из 0 |
    © Pa4o's 2009-2024