Суббота, 2024-04-20, 15:06 | RSS | Приветствую Вас Гость
Главная | Регистрация | Вход
Кошториси


Меню
Форма входа
Категории раздела
Новини [24]
Цікаві нововведення [3]
Економічний аналіз [4]
Обзор [1]
Статті [11]
Будівництво [5]
Поиск
Друзья сайта
  • Словарик для строителя
  • Цікаве
    Главы и затраты, включаемые в сводный сметный расчет
    Договорная цена
    Затраты на зимнее удорожание
    Затраты по Главе 8. Временные здания и сооружения
    Мебель из ротанга для дачи
    Сводный сметный расчет стоимости строительства
    Порядок составления объектных смет ОС
    Порядок учета стоимости оборудования в составе инвесторской документации
    Затраты по сборке и размещению немонтируемого оборудования, мебели и инвентаря
    Локальная смета на приобретение оборудования (типовая форма № 5)
    Статистика

    Поиск

     › 
     › 
     › 
    Cловник кошторисника


    Cловник кошторисника
    17:14
    Абсолютний показник ресурсовикористання і ресурсозбереження - показник, виражений в одиницях вимірювання фізичних величин і відповідний конкретним параметрах вироби, характеризує процес і результат ресурсоіспользованія, втілені у виробі. В результаті оптимізації ці ж показники (в порівнянні з аналогами або з вихідними рівнями) характеризують сумарну ресурсозбереження.

    Аварійне освітлення - освітлення при аварійному відключенні робочого освітлення для продовження роботи (освітлення безпеки) або евакуації людей з приміщення (евакуаційне освітлення).

    АВАРІЙНИЙ СТАН БУДІВЛІ - стан будівлі, при якому його подальша експлуатація повинна бути негайно припинена через неможливість забезпечення безпечного проживання в ньому людей.

    Аварійний запас води в резервуарах - запас води в резервуарі, що передбачається при подачі по одному водоводу на час ліквідації на ньому аварії.

    АВАРІЯ - руйнування споруд та (або) технічних пристроїв, застосовуваних на небезпечному виробничому об'єкті, неконтрольовані вибух і (або), викид небезпечних речовин.

    АВТОМАТИЗОВАНИЙ ВУЗОЛ УПРАВЛІННЯ (АВУ) - вузол підключення системи опалення будинку до розподільних мереж від ЦТП з автоматичним управлінням і насосним підмішуванням.

    АВТОМАТИЧНА СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ПАЛЬНИКОМ - система, яка містить програмний блок і всі елементи детектора полум'я. Всі деталі автоматичної системи управління пальником можуть бути зібрані в одному або декількох корпусах.

    Автоматичний водоживильник - водоживильник, автоматично забезпечує тиск у трубопроводах, необхідне для спрацювання вузлiв керування.

    Автоматичний клапан пристрій, який автоматично відкриває, закриває або змінює частоту сигналу від схеми управління та (або) захисної схеми.

    Автоматичних пожежних сповіщувачів - пожежний сповіщувач, який реагує на фактори, супутні пожежі.

    Аварійний пристрій розпалення - автоматичний пристрій, яке підпалює запального пальника або безпосередньо основний пальник.

    АВТОНОМНА (ІНДИВІДУАЛЬНА) котеленя - котельня, призначена для теплопостачання однієї будівлі або споруди.

    Автономні пожежні сповіщувачі - пожежний сповіщувач, який реагує на певний рівень концентрації аерозольних продуктів горіння (піролізу) речовин і матеріалів і, можливо, інших факторів пожежі, в корпусі якого конструктивно об'єднані автономне джерело живлення і всі компоненти, необхідні для виявлення пожежі і безпосереднього оповіщення про нього .

    АВТОСТОЯНКА ВІДКРИТОГО ТИПУ - автостоянка без зовнішніх стінових огорож. Автостоянкою відкритого типу вважається також таку споруду, яка відкрито, по крайней мере, з двох протилежних сторін найбільшою протяжності. Сторона вважається відкритою, якщо загальна площа отворів, розподілених по стороні, становить не менше 50% зовнішньої поверхні цієї сторони в кожному ярусі (поверсі).

    АВТОСТОЯНКА - місце для зберігання транспортних засобів.

    Автостоянка з Пандус (рампа) - автостоянки, які використовують ряд постійно підвищувальних (знижувальних) підлог або ряд сполучних пандусів між статями, які дозволяють автомашині на своїй тязі переміщатися від і на рівень землі.

    Автостоянка - відкриті майданчики, призначені для зберігання або паркірованія автомобілів. Автостоянки можуть бути обладнані навісами, легкими огорожами боксів, оглядовими естакадами. Автостоянки можуть влаштовуватися позавуличних (у вигляді «кишень», відступаючих від проїжджої частини, та ін) або вуличними (у вигляді «парковок» на проїжджій частині, позначених розміткою).

    Агломерація 2го ПОРЯДКУ - урбанізовані території, що складаються з територіально злилися або зближених міст та інших поселень, об'єднаних в одне ціле інтенсивними виробничими, культурно-побутовими, інженерно-транспортними, рекреаційними та іншими зв'язками, які сформувалися на території області незалежно від кордонів районів, міст та інших муніципальних утворень.

    Аглопорит - матеріал, отриманий спіканням при випалюванні підготовлених гранул (зерен) піщано-глинистих порід, трепелів та інших алюмосилікатних матеріалів, а також відходів від видобутку, переробки та спалювання викопного твердого палива (зола теплових електростанцій і відходи вуглезбагачення).

    Агресивні середовища - середовище, вплив якої викликає корозію будівельного матеріалу у виробі або конструкції.

    Агресивна дія - вплив агресивного середовища, що викликає корозію будівельного матеріалу.

    АГРЕСІЯ ОКУТИВАННЯ - вплив несприятливих факторів інтенсивного випадання конденсату кислот або лугів від різкої зміни температури відхідних димових газів при виході з труби.

    Адгезія - cпособность зчеплення двох різнорідних тіл на молекулярному рівні.

    АДМІНІСТРАТИВНОТЕХНІЧЕСКІЙ ПЕРСОНАЛ - керівники підприємств, начальники цехів, дільниць, лабораторій, їх заступники, інженери та техніки, майстри, персонал, який займається експлуатаційним і ремонтним обслуговуванням.

    Адресний пожежний сповіщувач - пожежний сповіщувач, який передає на адресний приймально-контрольний прилад код своєї адреси разом з повідомленням про пожежу.

    Азері - штучний заповнювач для легких бетонів. Являє собою кулясті скловидні пористі частинки діаметром 5-40 мм. Азері застосовується також у якості теплоізоляційної засипки.

    АЗИМУТ ВІКНА - напрямок осі вікна на точку горизонту, що має певний Азимутальний кут.

    Акведук - водовід у вигляді арочного моста, в якому стінки і днище лотка є несучими конструкціями

    АКРЕДИТАЦІЯ (Випробувальна лабораторія АБО ОРГАНУ З СЕРТИФІКАЦІЇ) - процедура, за допомогою якої уповноважений відповідно до законодавчими актами Російської Федерації орган офіційно визнає можливість виконання випробувальною лабораторією чи органом по сертифікації конкретних робіт у заявленій галузі.

    АКРЕДИТАЦІЯ - офіційне визнання повноважним (авторитетним) органом компетентності (здатності) організації виконувати роботи в певній (звільнений) області.

    Акредитовані випробувальні лабораторії - випробувальна лабораторія, що пройшла акредитацію.

    АКРЕДИТИВ ОРГАН - орган, який керує системою акредитації та проводить акредитацію організацій (які є об'єктами акредитації в керованій ним системі акредитації).

    АКТ ПРИЙМАННЯ ПРИХОВАНИХ РОБІТ - офіційний документ, що складається після приймання представниками замовника, підрядника та авторського нагляду виконаних робіт, приховуваних подальшими роботами. Складання такого документа дає право на виконання наступних робіт.

    АКУСТИКА БУДІВЕЛЬНА - розділ акустики, що розглядає проблеми звукоізоляції огороджувальних конструкцій будівель і споруд.

    АКУСТИЧНА ШТУКАТУРКА - штукатурка, яка виготовляється з різних в'яжучих і легких заповнювачів (керамзит, пемза і т.п.). Акустична штукатурка застосовується в обробних роботах для збільшення звукопоглинання огороджувальних конструкцій.

    Алебастр - продукт випалу природного гіпсу при температурі 120-170 град. С. У будівництві алебастр застосовують у вигляді порошку тонкого помелу.

    АЛУПЛАСТ - профіль для легких перегородок, що складається з алюмінію і пластика.

    Альбедо - характеристика відбивних властивостей зовнішніх поверхонь будівель і споруд. Альбедо враховується при розрахунку теплопоступленія від сонячної радіації всередину будівель і споруд.

    Алюкобонд (Alucobond) - будівельний облицювальний композитний матеріал. Пластини алюкобонд складаються з двох попередньо пофарбованих алюмінієвих листів товщиною по 0.5 мм, між якими вклеєна (запресований) полімерний лист (на основі поліетилену низького тиску). Загальна товщина пластини - 3; 4 або 6 мм. Основне застосування - зовнішнє облицювання з використанням технології вентильованого фасаду. Застосовується також для внутрішньої миється, зносостійкого облицювання у громадських місцях (аеропорти, залізничні станції, лікарні, ресторани і т. п.), для рекламних конструкцій і тимчасових виставкових павільйонів.

    Ангідрит - сульфат кальцію. У природі ангідрит - мінерал або осадова гірська порода, в основному складається із цього мінералу. Розчинна, нерозчинний і високотемпературний ангідриту є компонентами гіпсових і ангідритових в'яжучих речовин (ангідритових цемент, оздоблювальний ангідритових цемент, високообжіговий гіпс). Ангідрит використовується як виробного каменю.

    Ангоб - тонкий шар глини, що покриває поверхню керамічного виробу в цілях поліпшення його зовнішнього вигляду. Ангоб мав широке поширення в античному керамічному виробництві. На Русі гончарі називали покриття ангобом «побілила».

    Андезит - вулканічна гірська порода, що складається в основному з плагіоклаз і одного або кількох кольорових мінералів. Андезит застосовується для виготовлення кислототривких матеріалів.

    АНКЕР (анкерні болти) - кріпильна деталь, яка призначена для з'єднання різних будівельних виробів і конструкцій, а також кріплення обладнання. Термін анкер застосовується також у значенні "промежуточеная деталь" (анкерна зв'язок, анкерна плита).

    Антипірен - речовини, що оберігають деревину та інші матеріали органічного походження від займання і самостійного горіння. Антипірени містять сповільнювачі горіння (фосфати амонію, бура, хлористий амоній), сіпергісти (речовини, що підсилюють дію основного сповільнювача) та стабілізатори, що обмежують витрата сповільнювача.

    Антифриз - охолоджуюча рідина для двигунів внутрішнього згорання. Являє собою суміш води з етиленгліколем. В залежності від марки антифриз має температуру замерзання -40 або -65 град. С. Антифризи різних марок відрізняються також за кольором.

    Антична ЛАКИ - різновид ангобом. При випалі вироби в окислюючому середовищі відстій білої глини дозволяє отримати білий колір, при наявності в глині оксидів заліза - червоний. При відновному випалюванні обидва склади дають чорний колір. Античні лаки використовуються для Вазов живопису. В античному світі античні лаки широко застосовувалися для розпису і суцільного покриття керамічних виробів.

    АРКА - криволінійне перекриття прорізів у стіні або прольотів між опорами.

    АРКТІЛІТ - шаруватий пластик, який представляє собою чергування шарів березового шпону, тканини та металевої сітки. Склеювання шарів здійснюється за допомогою фенолформальдегідних смол. Арктіліт застосовується в суднобудуванні.

    АРМАТУРА - сукупність з'єднаних між собою елементів, які під час спільної роботи з бетоном в залізобетонних спорудах сприймають розтягуючі напруги (хоча також можуть використовуватися для посилення бетону в стиснутій зоні).

    Архітектурне рішення - авторський задум архітектурного об'єкта - його зовнішнього та внутрішнього вигляду, просторової, планувальної та функціональної організації, зафіксований в архітектурній частині документації для будівництва та реалізований в побудованому архітектурному об'єкті.

    АРХІТЕКТУРНОПЛАНІРОВОЧНОЕ ЗАВДАННЯ - комплекс вимог до призначення, основними параметрами та розміщення архітектурного об'єкта на конкретному земельній ділянці, а також обов'язкові екологічні, технічні, організаційні та інші умови його проектування і будівництва, передбачені законодавством.

    Архітектурних об'єктів - будівля, споруда, комплекс будівель та споруд, їх інтер'єр, об'єкти благоустрою, ландшафтного або садово-паркового мистецтва, створені на основі архітектурного проекту.

    Архітектурний проект - архітектурна частина документації для будівництва та містобудівної документації, яка містить архітектурні рішення, які комплексно враховують соціальні, економічні, функціональні, інженерні, технічні, протипожежні, санітарно-гігієнічні, екологічні, архітектурно-художні та інші вимоги до об'єкту в обсязі, необхідному для розробки документації для будівництва об'єктів, в проектуванні яких необхідно участь архітектора.

    Азбест - мінерали класу силікатів легко розщеплюються на тонкі міцні волокна. Найбільше промислове значення має хризотил-азбест. Азбест використовується при виробництві азбоцементних листів, труб і інших будівельних матеріалів.

    Азбестоцемент - композитний будівельний матеріал на основі азбесту і цементу.

    Азбестоцементних плит - виріб, що представляє собою площинний будівельний елемент, який має азбестоцементні зовнішні поверхні і внутрішній простір, що заповнюються при необхідності ізоляційним матеріалом, призначене для використання в горизонтальному положенні.

    Азбестоцементний безнапірних труб - труба, призначена для використання в трубопроводах з тиском транспортуються рідини чи газу, що не перевищує атмосферний.

    Азбестоцементний Напірні труби - труба, призначена для використання трубопроводу з надмірною (перевищує атмосферний) тиском транспортуються рідини чи газу.

    Азбестоцементних панелей - виріб, що представляє собою площинний будівельний елемент, який має азбестоцементні зовнішні поверхні і внутрішній простір, що заповнюються при необхідності ізоляційним матеріалом, призначене для використання у вертикальному положенні.

    Азбестоцементний фасонних деталей - азбестоцементні вироби складної форми, що служить для влаштування сполучень у покрівлі.

    АСБЕСТОЦЕМЕНТНИІ вентиляційний короб - пустотіле виріб прямокутного поперечного перерізу, призначений для влаштування вентиляційних систем.

    АСБЕСТОЦЕМЕНТНИІ Напівциліндри - азбестоцементні вироби у вигляді незамкненого прямого циліндра, призначене для пристрою захисного кожуха на теплоізоляційному шарі трубопроводу.

    АСБЕСТОЦЕМЕНТНИІ Швелер - виріб, аналогічне за формою сталевому прокатного швелер, призначене для виготовлення каркаса будівельних конструкцій.

    АСБОЗУРІТ - порошок із суміші азбесту і діятимуть.

    АСБОЦЕМЕНТ - матеріал, що складається з затверділого портландцементу і волокон азбесту, що виконують функцію дискретної арматури. Наявність волокон азбесту збільшує міцність асбоцемента і знижує його теплопровідність.

    Аспірація - процес видалення пилу і газів, що утворюються в процесі роботи технологічного обладнання з виробничих приміщень.

    АСТРОНОМІЧНОЇ теодоліт - теодоліт, пристосований для астрономічних спостережень з метою визначення широти, довготи і азимуту.

    Асфальт - штучне або природне органічне в'яжуче. Асфальт застосовується головним чином для будівництва доріг, а також для влаштування підлог у промислових будинках.

    Асфальтобетон - ущільнена асфальтобетонна суміш.

    Асфальтобетонна суміш - раціонально підібрана суміш мінеральних матеріалів [щебеню (гравію) і піску з мінеральним порошком або без нього] з бітумом, взятих в певних співвідношеннях і перемішаних в нагрітому стані.

    АТАКСІТОВИЙ ЛІД - один з різновидів внутрігрунтового льоду.

    Атмосферостійка вогнезахисна речовина - речовина, яка забезпечує в заданих межах тривалий вогнезахист виробів, які постійно перебувають під впливом атмосферних чинників.

    Атріум - частина будинку у вигляді многосветного простору, як правило, розвиненого по вертикалі, з поверховими галереями, на які виходять приміщення різного призначення. Атріум, розвинутий по горизонталі у вигляді многосветного проходу, може бути названий пасажем.

    Атестат акредитації (Випробувальна лабораторія) - документ, виданий акредитовану органом і реєструючий факт офіційного визнання компетентності випробувальної лабораторії у певній галузі діяльності (галузі акредитації).

    АТЕСТАЦІЯ (Випробувальна лабораторія) - перевірка випробувальної лабораторії з метою визначення її відповідності встановленим вимогам (критеріям) акредитації.

    АТЕСТАЦІЯ (ОРГАНІЗАЦІЇ) - перевірка організації з метою визначення її відповідності встановленим вимогам (критеріям) акредитації.

    Аератор - насадок на виливу, що утворить аеровані (водоповітряної) струмінь.

    Аеровані ЛЕГКИЙ БЕТОН (АЛБ) - конструктивно-теплоізоляційний бетон, що поєднує в собі властивості легких бетонів на пористих заповнювачах і пінобетону. Готується у швидкісному аеросмесітеле.

    Аеробні СТАБІЛІЗАЦІЯ МУЛУ - мінералізація активного мулу окисленням.

    Аеробний процес очищення стічних вод - процес раз рушення органічних речовин мікроорганізмами в присутності кисню повітря.

    Аеродром (вертодром) - земельна ділянка або водний, спеціально підготовлений і обладнаний для забезпечення зльоту, посадки, рулювання, стоянки та обслуговування повітряних суден.

    Аеродромних покриттів - конструкції, що сприймають навантаження і впливи від повітряних суден, експлуатаційних та природних факторів.

    Просмотров: 2676 | Рейтинг: 4.0/ 5 из 2 |
    © Pa4o's 2009-2024