Четверг, 2024-04-25, 14:05 | RSS | Приветствую Вас Гость
Главная | Регистрация | Вход
Кошториси


Меню
Форма входа
Категории раздела
Новини [24]
Цікаві нововведення [3]
Економічний аналіз [4]
Обзор [1]
Статті [11]
Будівництво [5]
Поиск
Друзья сайта
  • Словарик для строителя
  • Цікаве
    Главы и затраты, включаемые в сводный сметный расчет
    Договорная цена
    Затраты на зимнее удорожание
    Затраты по Главе 8. Временные здания и сооружения
    Мебель из ротанга для дачи
    Сводный сметный расчет стоимости строительства
    Порядок составления объектных смет ОС
    Порядок учета стоимости оборудования в составе инвесторской документации
    Затраты по сборке и размещению немонтируемого оборудования, мебели и инвентаря
    Локальная смета на приобретение оборудования (типовая форма № 5)
    Статистика

    Поиск

     › 
     › 
     › 
    Договори будівельного підряду. Помилка № 3


    Договори будівельного підряду. Помилка № 3
    18:37
    Відповідно до ст. 843 ГК, в договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення. Як правило, при укладенні договору будівельного підряду, ціна визначається на підставі кошторису (твердої або приблизної).

    Важливо: при укладанні договору підрядник повинен потурбуватися про те, щоб кошторис був обов'язково підписаний замовником (причому підписання замовником розрахунку договірної ціни не може замінити підпису замовника на кошторисі). Необхідність цього випливає із ст. 844 ЦК, відповідно до якої «кошторис набирає чинності та стає частиною договору підряду з моменту її затвердження замовником».

    Таким чином, якщо на кошторисі не варто візи замовника, то, вважайте, її взагалі немає. Ця проблема не надумана. Справа в тому, що, як правило, кошторис формується в спеціальній комп'ютерній програмі (наприклад АВК). Стандартна кошторисна програма передбачає в кінці розрахунків підпису «Склав» і «Перевірив», а підписи замовника «Погоджено» або «Затверджую» немає. Звідси робиться висновок - не передбачено підпису замовника, значить, і погоджувати з ним не обов'язково. Всі кошторисники в цьому впевнені на 100%.

    Це - помилка № 3. Норми Цивільного Кодексу мають більшу силу, ніж ДБН або будь-які інші нормативні акти Держбуду. І в разі звернення до суду з позовом за таким договором, не підписану замовником кошторис суду, як докази не прийме.

    До чого це призводить в результаті? Автор має досвід судового процесу, в якому, з-за непідписаний замовником кошторису, довелося проводити експертизу в КНДІСЕ з метою підтвердження відповідності кошторису і розрахунку договірної ціни. І хоча справа закінчилася для підрядника благополучно (процес ми виграли), але непідпісанна вчасно кошторис коштувала позивачеві декількох місяців часу (експертиза - справа не швидке) і декількох тисяч гривень (експертиза - це не безкоштовно).
    Категория: Статті | Просмотров: 1531 | | Теги: порада, законодавство, помилки, договір підряду, договір Рейтинг: 4.5/ 5 из 2 |
    © Pa4o's 2009-2024