Четверг, 2024-04-18, 11:02 | RSS | Приветствую Вас Гость
Главная | Регистрация | Вход
Кошториси


Меню
Форма входа
Категории раздела
Новини [24]
Цікаві нововведення [3]
Економічний аналіз [4]
Обзор [1]
Статті [11]
Будівництво [5]
Поиск
Друзья сайта
  • Словарик для строителя
  • Цікаве
    Главы и затраты, включаемые в сводный сметный расчет
    Договорная цена
    Затраты на зимнее удорожание
    Затраты по Главе 8. Временные здания и сооружения
    Мебель из ротанга для дачи
    Сводный сметный расчет стоимости строительства
    Порядок составления объектных смет ОС
    Порядок учета стоимости оборудования в составе инвесторской документации
    Затраты по сборке и размещению немонтируемого оборудования, мебели и инвентаря
    Локальная смета на приобретение оборудования (типовая форма № 5)
    Статистика

    Поиск

     › 
     › 
     › 
    Кошторис на будівництво будинку (теорія)


    Кошторис на будівництво будинку (теорія)
    21:56

    Що таке кошторис, і навіщо він потрібен?

    Кошторис на будівництво будинку цє фінансовий документ і невід'ємна частина договору на будівництво будинку, якої б форми власності не виступала організація підрядчик чи замовник. При складанні кошторису на будівництво передбачається три основні категорії витрат:
    - На будівельні матеріали;
    - На виконання робіт;
    - Загальновиробничі витрати.

    При цьому необхідно ретельно обумовити технічні та організаційні питання, зокрема:
    - Визначення обсягів робіт,
    - Термінів будівництва,
    - Застосовуваних технологій,
    - Кількості матеріалів;
    - Чисельності робочого персоналу;
    - Прогнозу обсягів та етапів фінансування.



    Кошторис також враховує податки необхідні відрахування, що сплачує виконавець робіт.

    Крім того, кошторис на будівництво будинку дозволяє чітко відстежувати відповідність виконуваних робіт затвердженим графіком, що вельми зручно з точки зору технічного контролю і авторського нагляду. Треба сказати, що складання кошторису це процес, який повністю себе виправдовує і окупає в процесі будівництва будинку.

    Складання кошторису на будівництво дає можливість замовнику ретельно розглянути всі етапи проведення робіт, і якщо потрібно внести поправки ще до початку виконання робіт. Для будівельної компанії цей документ дозволяє захистити себе від зайвої роботи та перевитрат матеріалів. Крім того, маючи проект і попередній кошторис, замовник отримує можливість провести тендер на виконання робіт серед підрядних організацій. А в подальшому контролювати якість проведення робіт та розмір матеріальної винагороди.

    Досить широкою практикою є замовлення кошторисів на конкретний об'єкт різним проектним або будівельним організаціям. В результаті клієнт матиме кілька кошторисів з досить широким ціновим діапазоном. Оскільки в різних компаніях різні розцінки, різні постачальники будівельних матеріалів, різні транспортні засоби і чисельність персоналу. Відповідно, порівнявши кошторису, якісні показники різних матеріалів, можна зрозуміти, в чому ж різниця. Можна вибрати підрядника за якість або дешевизну роботи. На жаль при роботі з бюджетними коштами розцінки на роботи застосовують затверджені міністерством, різниця може бути лише у технології, або у вартості матеріалів.

    Будівельні компанії, які дорожать своєю репутацією, можуть залучити замовника до обговорення кошторису, вказуючи при цьому місця, де і за рахунок чого можна заощадити, а де економія не призведе ні до чого хорошого.

    Розділи кошторису на будівництво будинку

    Кошторис на будівництво будинку включає в себе багато позицій, окрім обов'язкових є і варіативні. Які теж варто враховувати, це повною мірою себе виправдовує. Наприклад, експлуатація транспорту, витрати на погодження, отримання різного роду дозволів від чиновників. Як показує практика, ця стаття витрат офіційно чи не зовсім, може складати до 15% від загальної вартості об'єкта. Але якщо говорити про обов'язкові позиції то сюди входять:
    - Розробка та складання всіх позицій кошторисної документації відповідно до проектного рішення;
    - Перевірка і оптимізація кошторисів, у разі складених їх сторонньою організацією;
    - Захист і узгодження кошторисів в експертних організаціях;

    У кожному кошторисі існує така стаття як непередбачені витрати. Дуже часто замовник непогоджується з таким пунктом і доводиться компенсувати кошти за рахунок інших. В теорії прийнято вважати, що таких непередбачених витрат може бути до 2%. Але на практиці ця цифра може бути і більша. При цьому важливо, що після всіх обговорень і узгоджень та внесення змін кошторис на будівництво будинку повинна бути офіційно схвалена і підписана замовником. А подальші зміни чи доповнення вносяться додатковими угодами.

    Правила складання кошторисів

    Складання кошторисів як фінансового документа має свої правила. Деякі з них дійшли до нас ще з часів СРСР. У ті часи кошторис складалася виключно самою проектною організацією без будь-якої альтернативи. Вона була невід'ємною частиною проектної документації (У типових проектах тих часів обов'язково знайдете розділ "Сметы"). З тих самих пір утвердилася практика оцінки вартості складання кошторису в прямому взаємозв'язку з загальною вартістю робіт. Ця величина сягала 10% вартості проекту. Але якщо тоді вартість проекту оцінювалася в 10% від загальної вартості будівельно-монтажних робіт, то кошторис всього проекту коштувала близько 1-2% від загальної вартості будівництва. Подекуди така формула діє і зараз, особливо при розробці кошторисів будівництва державних та бюджетних об'єктів. Однак така практика і така форма розрахунку зустрічається все рідше через велику вартість матеріалів.

    З впровадженням комп'ютерних технологій складання кошторисів стає все більш автоматизованим. Для цього було розроблено чимало автоматизованих програм, які використовують стандартизовану базу даних: АВК, АС, ІВК та інші.

    Такий підхід до справи в значній мірі спростив процес складання кошторису (пошуку та обчислення значень). Не дуже добре позначилося на ситуації і різноманітність у сфері ціноутворення, у тому числі й відсутність єдиної актуальної нормативної бази комерційного ціноутворення. На кінцеву цифру дуже серйозно впливає рівень кваліфікації залучених фахівців. Ні для кого не секрет, що вартість робочої сили на теперішньому будівельному ринку є дуже і дуже змінною величиною і, на жаль, основною статтею економії. Мінімальна величина заробітної плати в Україні нормується законодавством. Так при складанні кошторису для фундаменту потрібно вибрати конструктивне вирішення та розрахувати навантаження на фундамент будинку (більше інформації шукайте в розділі Фундамент на http://postroyforum.ru/about/info/fundament), це впливатиме і на кількість необхідної робочої сили і на витрати матеріалів, і на строки будівництва.

    Типи кошторисних розрахунків

    Існує три основних моделі складання кошторисів: трудомісткий метод, розрахунок за укрупненими показниками і розгорнутий кошторис. Кожен з них має свої переваги, і свої недоліки.

    1. Трудомісткий метод.
    Застосовується, як правило, в тих випадках, коли мова йде про підрядні бригади, які ніби виконають роботу. У цьому випадку підрядник називає замовнику деяку суму, необхідну для забезпечення заробітної плати, яку розраховують виходячи з укрупненого показника вартості будівельно-монтажних робіт, точніше за 1 м2 або метр погонний, або загальної площі приміщення. При цьому послуги з доставки витратних матеріалів і за їх комплектації обговорюються із замовником окремим пунктом.

    Цей варіант може здатися досить привабливим для замовника через низьку вартість простоту системи формування кінцевої суми. При цьому витрати на використані матеріали практично завжди можна порівняти із загальною вартістю робіт. Метод, звичайно, дещо примітивний, але, тим не менш, часто він єдино можливий при виконанні робіт з малобюджетним замовником і не дуже кваліфікованим підрядником, або при відсутності потреби у документації.

    2. Універсальний метод.
    Кошторис у вигляді документа, в якому основні етапи робіт перераховані в укрупненій формі. В окремому додатку такого кошторису дається список всіх застосовуваних матеріалів, їх ринкова ціна і витрати на транспортування. Наявність такого документа дозволяє замовнику конкретизувати вартість найбільш поширених видів будівельних робіт та їх обсяги. Крім того, дає можливість замовнику провести вибіркову перевірку реальної вартості застосовуваних матеріалів. Швидко складається та може слугувати для попереднього визначення вартості робіт.

    Як правило, кошторис такого типу складається не більше ніж з 60 видів розцінок і 30-40 позицій за матеріалами. Але в даному варіанті кошторису крім вартості матеріалів з'являються і додаткові статті витрат. Це можуть бути транспортні витрати в розмірі 5-7% від вартості матеріалів, витрати на амортизацію інструменту. Решта - накладні витрати - зарплата інженерного складу і керівництва, оренда приміщень, податки і т.д. Заплановано прибуток або «приховано» в категорію заробітної плати, або в розділ вартості матеріалів.

    3. Розгорнутий кошторис.
    Цей варіант передбачає повну підготовку пакета кошторисної документації відповідно до вимог законодавства. Такі кошторисні нормативи формуються на основі спеціальних технологічних карт і калькуляцій, а також ряду технічних умов і видів робіт. Організація, яка складає кошторис, зобов'язана володіти останніми досягненнями в області технології будівництва, мати саму останню інформацію про нові матеріали і технології. Даний варіант підготовки кошторису найбільш перспективний ще й тому, що форма подачі кошторисної документації найбільш зрозуміла і доступна середньостатистичному замовнику. Розрахунок ведеться до останнього цвяха, всі програмні комплекси складання кошторисів орієнтуються на цей метод та допоможуть швидко та точно розрахувати вартість робіт!
    Категория: Статті | Просмотров: 5516 | | Теги: теорія, закони, Будинок, кошторис Рейтинг: 5.0/ 5 из 1 |
    © Pa4o's 2009-2024